Kako zaustaviti skok evra?!

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković kaže da centralna banka vodi odgovornu monetarnu politiku i da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope

Veći skok evra izazvao je velike polemike u javnosti. Ipak, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da neće dozvoliti pritiske na rad te nezavisne institucije i da će održati cenovnu stabilnost i sprečiti velike dnevne oscilacije kursa.

Posle rasta od skoro jednog dinara, evro se za sada zaustavio na 114 dinara i 98 para. Tome je doprinela i treća ovonedeljna intervencija Narodne banke Srbije, koja je prodala 10 miliona evra i time smirila tržište.

Guverner Jorgovanka Tabaković kaže da NBS vodi odgovornu monetarnu politiku, da ni pod kakvim pritiscima ne donosi odluke o intervencijama na tržištu i o visini referentne kamatne stope.

- Svima nama je stabilnost preko potrebna za dolazak stranih investitora, kao i finansijska konsolidacija koja treba da pomogne da se priprema budžeta za 2014. godinu obavi u mirnoj atmosferi i predvidivim kretanjima svih makroekonomskih pokazatelja - poručuje Tabakovićeva.

(Telegraf.rs/ Izvor: RTS)