VOJADŽER: Prva letelica koja je napustila solarni sistem

"Vojadžer 1" je lansiran 5. septembra 1977. i nosi zlatnu ploču s pozdravom vanzemaljcima na 55 jezika, među kojima je i tadašnji srpsko-hrvatski."Vojadžer 1" i njegov blizanac "Vojadžer 2" lansirani su sa ciljem proučavanja "spoljnih" planeta

Sonda "Vojadžer 1" prešla je novu granicu i postala prva svemirska letelica koja je napustila Sunčev sistem, saopštila je američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA). "Vojadžer 1" je otputovao dalje od Zemlje nego ijedan drugi objekat napravljen ljudskom rukom. Ona je sada započela prvo istraživanje naše galaksije, ali dela gde Sunce više nema nikakav uticaj.

"Vojadžer 1" je lansiran 5. septembra 1977. i nosi zlatnu ploču s pozdravom vanzemaljcima na 55 jezika, među kojima je i tadašnji srpsko-hrvatski.

"Vojadžer 1" i njegov blizanac "Vojadžer 2" lansirani su 1977, s ciljem proučavanja "spoljnih" planeta. "Vojadžer 1"  je sada oko 120 puta udaljeniji od Sunca u odnosu na Zemlju, dok je "Vojadžer 2" na putu da napusti Sunčev sistem u drugom pravcu.

Letelice se kreću na bazi sporog raspada radioaktivnog plutonijuma. "Vojadžer 1" će ostati bez energije za svoje instrumente 2020, a do 2025, ostaće bez energije u potpunosti.

- Ovo je prekretnica i početak novog putovanja - rekao je predstavnik NASA Ed Stoun.

(Telegraf.rs / Tanjug)