Evo kako Srbija izgleda u očima CIA

Naša zemlja se po brojnim parametrima koji obuhvataju ekonomske, komunikacione, energetske i društveno-političke analize, nalazi između 80. i 90. mesta

Kako izgleda Srbija u očima stručnjaka iz Centralne američke obaveštajne službe CIA?

Naime, rađena je detaljna analiza više od 230 zemalja sveta, koja uključuje položaj, razvijenost, ekonomiju i demokratičnost neke zemlje.

Faktori koji su povoljni za ekonomski rast Srbije uključuju stratešku lokaciju, relativno jeftinu ali obučenu radnu snagu, i sporazume o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima sa Evropskom unijom, Rusijom, Turskom i zemljama članicama CEFTA.

U ovim činjenicama CIA, u smiraj svetske ekonomske krize, vidi prednosti Srbije, koje bi u bližoj budućnosti mogle da dovedu do oporavka posrnule ekonomije.

U detaljnoj analazi više od 230 zemalja sveta, Srbija se po brojnim parametrima koji obuhvataju ekonomske, komunikacione, energetske i društveno-političke analize, koji određuju razvijenost zemlja, nalazi između 80. i 90. mesta.

Dalje, 99,2 odsto muškaraca starijih od 15 godina umeju da čitaju i pišu, kod žena je situacija neznatno drugačija - 96,9 odsto žena je pismeno. U proseku, u školi provedemo malo više od 13,5 godina.

Na ove solidne rezultate koje je dalo istraživanje CIA, bacaju senku oni o natalitetu i mortalitetu. Po broju rasta stope stanovništva, Srbija se nalazi na samom dnu lestvice. Sa -0,46 osto naša zemlja je na 223. mestu. Stopu smrtnosti veću nego u Srbiji ima samo 11 zemalja. Ovi rezultati su iz 2013. godine.

- Prosečna starost majke kod rađanja prvog deteta je 27,2 godine - piše u ovoj obimnoj dokumentaciji. Na 1.000 rođenih beba umre 6,28, što nas svrstava na 170. mesto na planeti.

Malo manje od dva odsto dece mlađe od pet godina je pothranjeno - 121. mesto.

Nezaposlenost mladih uzrasta od 15 do 24 godine je 46 odsto i po tom merenju se nalazimo na sedmom mestu.

I na kraju, u proseku živimo 74 godine. Žene 77,8. Muškarci skoro 72 godine. Duže od nas žive ljudi u 103 države.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)