Turska reflektorima osvetlila Bajazitovu tvrđavu

U osvetljenje Ramske tvrđave uloženo je milion dinara, dok će milion evra donirati za kompletnu obnovu ovog utvrđenja

Na Ramskoj tvrđavi kod Velikog Gradišta do kraja septembra počinju arheološka istraživanja, u sklopu projekta rekonstrukcije ovog srednjovekovnog utvrđenja, podignutog 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog.

Ova istraživanja mogu da počnu jer je Turska, ulaganjem milion dinara, obezbedila postavljanje reflektora i tako osvetlila ovo utvrđenje, koje je do sada tokom noći bilo u potpunom mraku.

Arheološka iskopavanja obavljaće se unutar same tvrđave, ali i van nje, kod amama i karavansaraja, koji je građen za smeštaj putnika i trgovaca. Karavansaraj kod Ramske tvrđave jedini je objekat takve vrste na Balkanu koji je ostao sačuvan do današnjih dana.

Radovi na rekonstrukciji samog utvrđenja, koje zauzima površinu od 850 kvadrata, počeće obnovom jugoistočne Donžon kule, koja je znatno oštećena 1788. godine, u velikoj eksploziji za vreme austro-turskog rata.

U radove na obnovi Ramske tvrđave, Republika Turska uložiće milion evra, preko svoje državne agencije za kulturnu saradnju i turizam.

(D. K.)