Vlada BIH prodaje hotele kako bi isplatila penzije

Prioritet je da se reši deficit od 87 miliona maraka, zbog čega je planirana prodaja nekretnina. Prema najavama, među prvima će na "doboš" otići hotel "Ero" i 11 manjih objekata

Zbog najavljenih protesta penzionera u BIH koji su revoltirani zbog malih penzija, Zavod PIO u toj zemlji najavljuje da će prodati nekretnine koje ima u svom vlasništvu kako bi popunili budžetski deficit i isplatili primanja najstarijim sugrađanima.

Gotovo tri četvrtine penzionera u FBiH živi od primanja ispod 350 maraka (oko 175 evra), a povećanje penzija za sada nije na vidiku, objavljeno je na sajtu Radio televizije Republike Srpske.

Priliv sredstava u kasi Penzijskog i invalidskog osiguranja FBiH već odavno je nedovoljan i za isplate dostignutog nivoa penzija, što je osnovni razlog zbog kojeg je prošlo dve i po godine od poslednjeg povećanja penzija od pet posto.

Kako kaže direktor Zavoda PIO FBiH Zijad Krnjić, prioritet je da se reši deficit od 87 miliona maraka, zbog čega je planirana prodaja nekretnina a očekuju i povećanje prihoda na osnovu Zakona o zateznoj kamatnoj stopi.

Penzioneri poručuju da ne odustaju od davno najavljenih protesta, a ipak su spremni da u razgovoru s predstavnicima Vlade, Poreske uprave, inspekcije i Zavoda ponovo traže rešenje za bolje penzionerske dane.

(Telegraf.rs / Tanjug)