NEĆE NA GROBLJE: Pokojnike u Homolju sahranjuju u dvorištima (FOTO)

Iako je sahranjivanje mrtvih van groblja zabranjeno Zakonom o sahranjivanju i grobljima, u nekim selima Homolja i dalje svoje najmilije pokopavaju ispred kućnog praga. Dvorišna groblja postoje u oko 20 homoljskih sela

U pojedinim selima Homolja još uvek postoji običaj da se pokojnici, umesto na groblju, sahranjuju u sopstvenom dvorištu. Iako je tako nešto zabranjeno Zakonom o sahranjivanju i grobljima, ovakvu praksu nadležni i dalje tolerišu.

Dvorišna groblja postoje u oko 20 homoljskih sela, najviše u opštinama Petrovac na Mlavi, Kučevo i Žagubica. U osnovi ovog običaja je paganski kult mrtvih, tradicionalno verovanje da pokojnik čuva kuću i svoje ukućane od zlih duhova. Osim toga, razlog za sahranjivanje u dvorištu često je i taj što porodica preminulog nalazi utehu u tome što on počiva u njihovoj blizini.

- Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima, ukop pokojnika može se vršiti samo na grobljima. Ukoliko se neko ogluši o ovu odredbu i ukop obavi van groblja, preti mu novčana kazna od 1.000 do 50.000 dinara. Međutim, koliko je nama poznato, ovakva kazna do sada nije izrečena ni u jednoj opštini Braničevskog okruga - kažu u Gradskoj upravi Požarevac.

(D. K.)