AUSTRALIJA: Novi premijer položio zakletvu

Novi premijer Australije je ubedljivo pobedio na parlamentarnim izborima 7. septembra, a na svečanoj ceremoniji je položio zakletvu i obećao da će da obnovi političku stabilnost, smanji poreze i da reši pitanje imigranata

Novi premijer Australije Toni Ebot (55) danas je položio zakletvu na svečanoj ceremoniji u zgradi vlade u Kanberi, čime je njegova liberalno-nacionalna vlada i zvanično okončala šestogodišnju vladavinu laburista.

- Danas nije samo svečani dan, već i dan akcije. Narod Australije očekuje od nas da se bacimo pravo na posao i to je tačno ono što će ova vlada učiniti - kazao je Ebot.

Ebot je u svečanom obraćanju rekao da očekuje da se novoj vladi sudi prema onome šta je uradila, a ne po tome šta je rekla da će da uradi. Bivši bokser i volonter u crkvi je sa svojim liberalima je ubedljivo trijumfovao na parlamentarnim izborima održanim 7. septembra.

Novi premijer je obećao da će da obnovi političku stabilnost, smanji poreze i da reši pitanje imigranata, koji dolaze brodovima tražeći azil.

- Važno je da pošaljemo poruku onima koji vode posao ilegalnog prevoženja imigranata da je, od danas, njihovom poslu došao kraj - istakao je Ebot.

U prethodnoj, laburističkoj vladi bilo je šest žena, dok je u novom sastavu kabineta samo jedna žena, što je izazvalo odmah oštre kritike.

(Telegraf.rs / Tanjug)