Ovo su najmlađi milijarderi

Na listi se nalazi 20 osoba mlađih od 45 godina koje su već sada neverovatno bogate

Ugledni časopis "Forbs" objavio je novu listu američkih milijardera, na kojoj se nalazi 20 osoba mlađih od 45 godina, koje su već sada neverovatno bogate.

Mark Zakerberg

Na listi mladih milijardera neizostavno je i ime Marka Zakerberga, osnivača i generalnog direktora Fejsbuka, koji je osam dana stariji od Dastina Moskovica, svog bivšeg cimera sa Harvarda. Njegova imovina danas iznosi impresivnih 19 milijardi dolara i on je tako 20. najbogatiji Amerikanac.

Kao i kod Moskovica, i Zakerbergu je prošle godine bogatstvo bilo prepolovljeno, nakon što su deonice Fejsbuka pale na 19 dolara, ali se u avgustu ove godine njihova vrednost udvostručila.

Ilon Mask

Na listi je i osnivač kompanije "Tesla Motors" Ilon Mask (42), koji poseduje imovinu vrednu 6,7 milijardi dolara. Akcije njegove veoma profitabilne kompanije koja proizvodi automobile na električni pogon i solarne panele, "eksplodirale" su prošle godine.

Čak i američka NASA koristi usluge njegovog SpaceX sistema za dostavu potprepština za svoje satelite koji se nalaze nisko u Zemljinoj orbiti. Njegova najnovija ideja je pravljenje zatvorenog vazdušnog koridora između Los Anđelesa i San Franciska, u kome bi bile kabine, koje bi putem snažne kompresije mogle da dostignu brzinu veću od 1000 kilometara na sat. Na taj način bi putnici stizali od jednog do drugog grada za 35 minuta. Mask je rođen u Južnoj Africi i već sa 12 godina je prodavao prvi softver koji je napravio za video-igre.

(Telegraf.rs/ Tanjug)