OPREZ: Banke naplaćuju račun koji se ne koristi

Najčešće se to događa s računima koji su ostali posle otplate kredita ili kreditne kartice. Kašnjenje u otplati 6 meseci "mrtvog" računa sa kamatama iznosi 1.170 dinara

Banke sve naplaćuju, čak i takozvani "mrtav" račun, onaj koji se više ne koristi. Najčešće se to događa s računima koji su ostali posle otplate kredita ili kreditne kartice. Građani izmire svoje obaveze za zajam, ali ne ugase račun, jer smatraju da se to radi po automatizmu.

Međutim, banka nastavi da naplaćuje održavanje praktično mrtvog računa, jer na njemu nema više nikakvog prometa, ali o tome ne obaveštava klijenta.

Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka ima obavezu zbog, kako se navodi, dobrih poslovnih običaja i dobre poslovne prakse da obavesti klijenta prilikom odobravanja bilo koje usluge o njegovim obavezama i pravima. To podrazumeva da i kada počne da koristi i otplaćuje neki kredit, da uplaćuje i održavanje tekućeg računa, a posle otplate i da ga ugasi.

Međutim, kod mnogih banaka praksa je potpuno drugačija, pa su službenici uglavnom "zaboravni" kada klijent dođe da zatvori kredit ili kreditnu karticu, te im ne napomenu da to treba da učini i sa tekućim računom. Najmanji iznos za održavanje tekućeg računa, bilo da se koristi ili ne koristi, iznosi 150 dinara mesečno, a u proseku oko 300 dinara.

Ukupne novonastale obaveze 1.970 dinara

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)