POSKUPLJUJE GREJANJE: U Beogradu za 5,3 odsto, u Kragujevcu do 18 odsto!

U "Beogradskim elektranama" kažu da su predlog da se poveća cena grejanja uputili Gradu Beogradu, koji je, u međuvremenu, dao odobrenje, ali će Skupština grada doneti konačnu odluku

Grejanje u Beogradu najverovatnije će poskupeti za 5,3 odsto, saznaje Telegraf. U "Beogradskim elektranama" rekli su za naš portal da su ovakav predlog već uputili Gradu Beogradu.

- S obzirom na povećanje cene gasa i struje, uputili smo zahtev za povećanje cene grejanja. U toku je postupak za dobijanje saglasnosti. Za dalje informacije nadležna je uprava Grada Beograda - navode u "Beogradskim elektranama".

Direktor gradske uprave za energetiku Marko Stojanović kaže da je za onaj deo koji se tiče procedure, uprava dala odobrenje, a da je Skupština grada ta koja će doneti konačnu odluku o tome da li će poskupljenja biti.

I u Kragujevcu razmišljaju o većoj ceni grejanja, pa kako Telegraf.rs saznaje, kragujevački distributer centralnog grejanja "Energetika" zatražiće poskupljenje grejanja od 10 do 18 odsto. Gradska vlada, gradsko veće, koje odlučje o zahtevu, još o tome nije zvanično raspravljalo.

Struja je preskupa za grejanje, pa TA peći nismo ni naručivali, jer ih kupci ne traže već tri godine. Naručujemo samo grejalice i kalorifere, koje najbrže prodamo, ali i šporete na čvrsto gorivo – kažu trgovci u nekoliko prodavnica u centru grada.

Najbolje rešenje za grejanje jeste priključenje na toplovod, ali njihovi vlasnici za to moraju da odvoje 1.600 evra za stan od 50 kvadrata ili 3.000 evra za kuću dvostruko veće površine, koliko ukupno koštaju priključak, radijatori i plaćanje majstora.

(E. T.)