Srbija mora započeti reforme penzionog sistema

Stanovništvo Srbije sve starije, tako da ćemo morati duže da radimo i zog toga je neophodna reforma penzionog sistema, inače će on biti neodrživ do 2020. godine

Srbija mora što pre da započne reforme penzionog sistema, jer je stanovništvo sve starije, tako da ćemo morati i duže da radimo, a ako taj proces ne započnemo na vreme, penzioni sistem biće neodrživ i do 2020. prosečne penzije pašće na 40 odsto prosečnih plata, upozorili su večeras eksperti.

Član Upravnog odbora PIO fonda Milan Grujić podsetio je da je prošle godine prosečna penzija u Srbiji bila 23.000 dinara, a prosečna plata 45.000 dinara, a ukoliko bi se primenio plan reformi MMF-a do 2022. godine o smanjenju učešća prosečne penzije u prosečnoj plati na oko 40 odsto, umesto sadašnjih 60 procenata, onda bi prosecna penzija iznosila oko 15.000 dinara.

Učestvujući u programu RTS-a, Grujić je ukazao da penzioni fond treba da se odvoji od budžeta i da bude samostalan i samoodrživ, pri čemu njegova imovina ne sme nezakonito da se otuđuje, kako bi iz nje Fond mogao da ubira prihode, a za to treba promeniti nekoliko sistemskih zakona.

undefined

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da je sadašnja situcija u Srbiji takva da se 70 odsto muškaraca penzioniše pre navršenih 65 godina života, a to čini i 50 odsto žena i dodao da bi penzijske reforme trebalo sprovoditi postepeno. Jedna od opcija je da se izjednači starosna granica žena i muškaraca na 65 za odlazak u penziju, i to postepeno, rekao je Altiparmakov.

Prema predlogu MMF-a, ukoliko bi neko odlazio u penziju pre isteka novopostavljene starosne granice od 67 godina (za oba pola), imao bi kaznene poene, što bi mu uticalo na smanjenje penzije, kazao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)