NEMCI BIRAJU NOV BUNDESTAG: Osvaja li Merkelova nov mandat?

62 miliona Nemaca danas odlučuje o novom sastavu Bundestaga, a aktuelna kancelarka prema ispitivanju javnog mnjenja ima prednost u odnosu na lidera socijaldemokrata

Poruke nemačkih lidera prate se i analiziraju, ne samo u toj državi, već u svim članicama Evropske unije, a sa ne manjom pažnjom i u Srbiji. Zato su i današnji savezni izbori jedna od najvažnijih tema gotovo svih evropskih medija. Aktuelna kancelarka Angela Merkel ima prednost, i veruje se, sigurno će ostati u vlasti. Ali, sa kim će vladati, o tome danas odlučuje 62 miliona Nemaca.

Samo dan pred glasanje, trećina birača u Nemačkoj bila je neodlučna. Zato i ne čudi slogan poslednjeg predizbornog okupljanja vladajuće Demohrišanske unije - "Sačuvajte hladnu glavu i glasajte za kancelarku". Bez obzira na lična politička opredeljenja, većina Berlinaca očekuje da će tako i biti.

I građani znaju da ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će verovatno pobediti Merkelova, ali i da su i socijaldemokrate ojačale u poslednjih nekoliko nedelja.

"Drugim glasom" birač odlučuje o poslanicima koji će preko pokrajinske stranačke liste ući u Bundestag. Ovi, "drugi glasovi" su i odlučujući, jer određuju koja stranka će dobiti najviše mesta u Bundestagu.

Na osnovu broja "prvih glasova" se raspodeljuju tzv. direktni mandati koje stranke smeju da zadrže, ali pri tome ne sme da se poremeti proporcija određena na osnovu broja "drugih glasova" pa se broj mandata po strankama srazmereno naknadno povećava. To znači da konačan broj poslanika u Bundestagu može i znatno da premaši propisanih 598 mesta.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)