AZDEJKOVIĆ: Sprečiti delovanje Obraza

- Odmah nakon zabrane Otačastvenog pokreta "Obraz“ nastalo je udruženje "Srbski Obraz“, koje koristi iste simbole, zastave, slogane i internet sajt zabranjenog "Obraza“ - rekao je predsednik Gej lezbijskog info-centra

Predsednik Gej lezbijskog info-centra Predrag Azdejković pozvao je Tužilaštvo i policiju da sprovedu odluku Ustavnog suda kojom se zabranjuje rad Otačastvenog pokreta "Obraz“.

- U junu 2012. godine Ustavni sud Srbije doneo je odluku kojom se zabranjuje rad Otačastvenog pokreta "Obraz“ zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje. Odmah nakon zabrane nastalo je udruženje "Srbski Obraz“ koje koristi iste simbole, zastave, slogane i internet sajt zabranjenog "Obraza“ -rekao je Azdejković.

- Zahtevamo od Tužilaštva i policije da sprovode odluku Ustavnog suda Srbije i spreče delovanje zabranjenih grupa i organizacija u Srbiji. Član 50. stav 5 Zakona o udruženjima kaže da se simboli vizuelnog identiteta i druge oznake udruženja kome je zabranjen rad (zastave, parole, uniforme, grbovi, značke i dr) ne smeju javno upotrebljavati - navodi se u saopštenju predsednika ove organizacije, i dodaje:

"Razlika između zabranjenog Otačastvenog pokreta "Obraz“ i novonastalog udruženja "Srbski Obraz“ nema, osim što su se dosetili da zavaraju pravni sistem ove države i nastave s kršenjem ljudskih prava i širenjem nacionalne i verske mržnje. Gej lezbijski info-centar postavlja pitanje da li će im ova država to dozvoliti ili neće?"

(Telegraf.rs)