ZABORAVLJENE PSOVKE: Oprem dobro, Sunce mu kalajisano, Idi u kupus...

Ekipa Telegrafa otkriva šta se krije iza psovki kojima su se častili naši preci, a koje više nisu u upotrebi, poput: "Rotkve strugane", "Idi u peršun", "Idi u du*e na vašar"...

Za psovke u žargonu vole da kažu da su jedine reči koje "nismo maznuli iz drugih jezika". Stručnjaci ih pak definišu pre svega prema etimologiji reči psovati koja znači "govoriti kome kao psu".

Pored toga što prema navodima lingvista važimo za narod sa najviše grubih psovki posle Mađara, Rusa i Španaca, kažu da su Srbi i jedan od najinventivnijih naroda kada je na tapetu kovanje novih psovki.

No, svakako ne manjkamo ni u arhaičnim psovkama, kojima su se nekada častili naši preci, a danas ih više niko ne koristi. Među njima ima i "porodičnih" psovki (u kojima se mahom na j... ti, po ličnom nahođenju, navode strine, ujne, čitave familije, no najčešće, ipak, majke i očevi), "organskih" (poput j... ti srce krvavo, j... te u usta, j... te u oči ćorave), pa i nešto malobrojnijih onih bez j... ti, takozvanih "preobraženih".

Sećate li se ovih psovki?

Dodajte u komentarima neku vašu zaboravljenu psovku!

(Telegraf.rs)