TEMA TELEGRAFA: TOP 5 najboljih i najgorih državnih firmi

Od prvih šest preduzeća sa najvećim neto gubitkom u zemlji, čak pet je u rukama države. Najbolji Telekom, EPS, Jugoimport SDPR, RTB Bor i Drinsko-limske hidroelektrane

Za srpske firme koje su u većinskom državnom vlasništvu obično se misli da nemaju dobre poslovne rezultate, jer je "država loš gazda". To nedvosmisleno potvrđuje i podatak da je od prvih šest preduzeća s najvećim neto gubitkom u zemlji, čak pet u rukama države.

Da pođemo od najboljih. Najuspešnija kompanija, u većinskom vlasniku države u 2012. godini, bila je "Telekom Srbija", koja je imala neto dobitak od čak 11,2 milijardi dinara. Na čelu ove kompanije je Predrag Ćulibrk.

Druga državna firma, čiji je osnivač Eletroprivreda Srbije (EPS), a koja se može pohvaliti uspešnom godinom, jeste HE Đerdap Kladovo, koju vodi direktor Goran Knežević. Ona je prošle godine zaradila 2,9 milijardi dinara.

Na trećem mestu je "HIP Petrohemija" koja je 12,3 milijarde dinara, a zatim "Putevi Srbije" sa 7,8 milijardi dinara gubitka. "Petrohemiju" vodi Milan Teofilović, a "Puteve" Zoran Drobnjak.

Preduzeće "PZP Beograd" je nakon neuspešne privatizacije prešlo u većinsko vlasništvo države i sada se nalazi pod ingerencijom Agencije za privatizaciju. Neto gubitak ove kompanije je 7 milijardi dinara.

(N. S.)