TRGOVINA LJUDIMA: Žrtve prebijaju, izgladnjuju i teraju na seks!

Od početka 2012. do juna 2013. identifikovano je 110 osoba koje su bile žrtve trgovine ljudima. Najrasprostranjenije su seksualna i radna eksploatacija, kao i prinuda na prosjačenje i vršenje krivičnih dela

U Srbiji se danas obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima čiji je cilj skretanje pažnje javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.

- Usred Beograda vlasnik kafića primoravao je konobarice da oskudno obučene igraju na malom prostoru i tako mame goste, a posle pružaju seksualne usluge. One su bile vezivane za inventar u kafiću, mučene na najstrašniji način, a u tom odnosu ih je držao tako što ih je ucenjivao i pretio njihovim porodicama! To se dešava usred Beograda i to su devojčice koje su odrasle na beogradskom asfaltu! Trgovina i eksploatacija ljudima može da se dogodi svakome - ovo je za Telegraf rekla direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.

Od početka 2012. godine do juna 2013. ovaj centar primio je 110 prijava za identifikaciju žrtava. Godišnje se u Srbiji otkrije između 80 i 110 novoidentifikovanih žrtava, od čega je 40 odsto dece. Najčešće se radi o radnoj i seksualnoj eksploataciji, prinudi na vršenje krivičnih dela i prosjačenje. Neretko je reč i o prinudnoj udaji ili trgovini organima.

U svetu se godišnje dogodi između 700.000 i četiri miliona slučajeva trgovine ljudima. Prema nekim procenama, kriminalne grupe vršeći ove zločine zarade između 8,5 i 12 milijardi evra godišnje.

(M. B.)