Lider Zlatne zore držao neregistrovano oružje u kući

Nikos Mihaloliakos, koji je uhapšen danas zajedno sa još 18 članova i pristalica te stranke, imao tri komada neprijavljenog vatrenog oružja

Tokom pretresa kuće lidera grčke ultradesničarske partije Zlatna zora Nikosa Mihaloliakosa, koji je uhapšen danas zajedno sa još 18 članova i pristalica te stranke, pronađena su tri komada vatrenog oružja koje nije registrovano.

U okviru šire istrage o članovima i pristalicama ove stranke do sada je uhapšeno 19 osoba, po ukupno 32 izdata naloga za hapšenje, javila je grčka agencija ANA.

Među uhapšenima su petorica poslanika Zlatne zore.

Dvojica poslanika - Elijas Panajotaros i Nikos Mihos dobrovoljno su se predali policiji, dok je još jedan poslanik za kojim policija traga - Hristos Papas, i dalje na slobodi.

Prema podacima Vrhovnog suda Zlatna zora kao organizacija aktivna je u Grčkoj 26 godina, od 1987. godine.

Pristup kancelarijama Zlatne zore u parlamentu blokiran je ranije danas nalogom šefa bezbednosne službe, navodi grčka agencija, ističući da je, prema informacijama kojima raspolaže, zabranjen pristup na prvi sprat zgrade parlamenta.

Hapšenja su izvršena u okviru sveobuhvatne policijske istrage posle ubistva 34-godišnjeg hip-hop muzičara Pavlosa Fisasa, koje je 18. septembra počinio jedan od pristalica Zlatne zore.

Ta partija je juče zapretila da će uneti pometnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim poslanicima naložiti da istupe iz parlamenta, pošto je policija sprovela istragu o njenim aktivnostima.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila 18 od 300 mesta u parlamentu.

(Telegraf.rs / Tanjug)