VIZANTIJSKA PREMIJERA: Film o princezi Oliveri Lazarević stigao u bioskope (FOTO)

Film koji govori o kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita, režirao je Marko Novaković

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", o životnom putu princeze Olivere Lazarević, premijerno je prikazan u velikoj dvorani Sava centra, u Beogradu.

Srednjometražni film (54 minuta), po scenariju Olivere Šaranović, režirao je Marko Novaković, a realizovan je u produkciji Fonda "Princeza Olivera".

Šaranovićeva je i autorka monografije o sudbini srpske princeze Olivere (1373-1444), kćeri kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke morala, kao zalog za mir, da postane jedna od supruga sultana Bajazita, a svoju žrtvu iskoristila je da pomogne srpskom narodu.

U igranom delu glavnu ulogu tumači Vesna Stanojević, a princezu u mladim danima - Aleksandra Manasijević, njenu majku kneginju Milicu - Tanja Bošković, brata despota Stefana - Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić, sultana Bajazita Prvog - Ivan Jevtović, a Jelu Balšić - Aleksandra Nikolić.

Mnogobrojna publika, u kojoj su bili i premijer Ivica Dačić, visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade i ličnosti iz javnog i kulturnog života, pozdravili su dugim aplauzom ovu poetsku i istorijsku filmsku priču iz 14. i 15. veka.

(Telegraf.rs / Tanjug)