Da li je skuplje biti žena ili muškarac?

Iako muškarci troše više na hranu i izlaske, ženama je za sve ostale životne potrebe potrebno više novca. Procena je da život žena u Srbiji košta 600 evra više od života koji vode muškarci

Osim na hranu i izlaske, gde prednjače mučkarci, ženama za sve ostale životne potrebe troše više novca. U većini slučajeva, nije u pitanju hir, već nametnuti standardi života. Život žena u Srbiji je najmanje 600 evra skuplji od onog koji vode muškarci.

Postoje stavke na kojima je jednostavno nemoguće uštedeti, niti ih je moguće eliminisati. Procene je da žene u celom svetu na garderobu mesečno troše bar petinu svoje plate.

U Srbiji bi to bilo oko 80 evra ili oko 1.000 godišnje. Kako žene troše više novca na odeću, isto tako muškarci troše više na hranu. To, međutim, nije jedini razlog. Muškarci imaju drugačije navike, pa mnogo više troše u restoranima ili na dostavama gotove hrane.

Pogledajte razliku u troškovima muškaraca i žena:

Izlasci

I jedni i drugi vole da troše na izlaske u grad, na kafiće i restorane. Međutim, muškarci su tu u maloj prednosti, a procene su da u odnosu na žene, za izlaske troše oko 10 odsto više novca. Portal Buzz Feed objavio je istraživanje prema kojem slobodni muškarci godišnje troše oko 500 dolara na alkohol, a na izlaske 1.500 dolara, dok žene na alkohol potroše oko 200 dolara, a na izlaske oko 1.400.

U Srbiji koja važi za tradicionalnu zemlju bar što se tiče muško-ženskih odnosa, ta razlika je i veća. Uvreženo pravilo jeste da muškarac u ženskom društvu plaća piće ili večeru. Večera za dvoje u prosečnom beogradskom restoranu košta najmanje 3.000 dinara.

Kozmetika

Istraživanje kozmetičkih kompanija pokazalo je da 35 odsto žena dnevno koristi jedan do dva kozmetička proizvoda dok 17 odsto njih koristi tri ili četiri različita proizvoda na dan. Za razliku od žena, većina muškaraca, čak 54 odsto, ne koristi nijedan proizvod za negu.

Šta sve muškarci uglavnom ne kupuju: šminku, vosak za depilaciju, ampule za kosu, kreme za lice, mleko za telo, regenerator, šampone za bojenu kosu, uloške, tampone...

Samo za kupovinu higijenskih uložaka žene u Srbiji godišnje troše najmanje 2.000 dinara više od muškaraca, za depilaciju 1.200 dinara, za šminku više od 40.000 dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic - Bojana Anđelić)