KOSTOLAC: Izgrađeno naselje za 700 radnika iz Kine (FOTO)

Novi blok termoelektrane "Kostolac B" gradiće i 700 Kineza, pa se Kostolčani pitaju da li je vreme da počnu s učenjem kineskog jezika

Naredne godine u Kostolcu počinje izgradnja novog bloka u termoelektrani "Kostolac B", snage 350 megavata, u sklopu kreditnog aranžmana Srbije sa Republikom Kinom. Radove će izvoditi kineska mašinsko-energetska kompanija CMEC iz Pekinga, koja će u Kostolac dovesti 700 svojih radnika.

Za njih je već izgrađeno i spremno posebno naselje u krugu TE "Kostolac B" u Drmnu, koje je, zbog svojih budućih stanara, dobilo naziv Kinesko naselje.

Radnici iz Kine boraviće u Kostolcu oko pet godina, jer je rok za završetak novog bloka 58 meseci. Radove na izgradnji bloka B3 izvodiće i radnici domaćih firmi. Međutim, ukoliko njihova cena rada bude previsoka za CMEC, ova kompanija dovešće još svojih radnika iz Kine. Pošto se radi o pripadnicima sasvim drugačije kulture i tradicije, u Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi Kostolac" spremni su da sve uslove prilagode svojim gostima, bilo da se radi o njihovoj ishrani ili verskim obredima.

- Čujemo da samo u početku dolazi njih 700, a da će kasnije stići još njih. U svakom slučaju, to je prilika za zaradu i trgovcima i ugostiteljima, ali i nama taksistima, jer od njihovog naselja u Drmnu treba neko da ih preveze do Kostolca i Požarevca i da ih posle vrati nazad. Ako idu grupno, taksi im je jeftiniji od autobusa - kazao je taksista Igor Janković.

(D. K.)