OLBRAJT: Bombardovanje Kosova ilegalno, ali ispravno!

- Bombardovanje Kosova bez dozvole UN bilo ispravno, iako suprotno međunarodnom pravu - kaže bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt izjavila je da su postupci SAD na Kosovu, uključujući kampanju bombardovanja bez mandata UN, bili protivni međunarodnom pravu, ali i dalje ispravni, javljaju američki mediji.

Razmatrajući paralele između krize na Kosovu 1999. godine i trenutne krize u Siriji, Olbrajtova je za američki Nacionalni javni radio istakla da postoji niz načina na koji bi SAD mogle da izvedu vojni udar na sirijski režim bez odobrenja Saveta bezbednosti svetske organizacije.

- Mislim da postoji niz različitih načina da se to uradi. Kad pitate da li je to legalno, iskreno, da se vratim na Kosovo, sistem je u neku ruku rekao da ono što smo tamo uradili nije bilo legalno, ali bilo je ispravno - rekla je Olbrajtova.

- Uvek sam verovala da nam je bolje da uradimo nešto multilateralno, nego unilateralno. Ali postoje drugi načini da se to shvati i izađe iz ćorsokaka Saveta bezbednosti UN - dodala je Medlin Olbrajt.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)