ALBAHARI: Marihuanu dekriminalizovati!

- Pokazalo se da je upotreba alkohola i duvana za društvo mnogo štetnija i u smislu zavisnosti koje izazivaju po korisnike i u smislu kriminalnog delovanja po javni red i mir - smatra pisac David Albahari

U okviru kulturne manifestacije "Dani Čarobne knjige" organizovane povodom 10 godina od postojanja ove izdavačke kuće, pisac David Albahari predstavio je dve zbirke kratkih priča "Male priče" i "Krava je usamljena životinja".

Tom prilikom Albahari je govorio o kulturi svojim pripovetkama, ali i tome zašto je njegova izjava "da je borba za legalizaciju marihuane neprestana", jedna od najcitiranijih.

- Za dekriminalizaciju sam marihuane, kao i prostitucije, kao što se zalažem i za svaku vrstu slobode - objasnio je David: - Pokazalo se da je upotreba alkohola i duvana za društvo mnogo štetnija i u smislu zavisnosti koje izazivaju po korisnike i u smislu kriminalnog delovanja po javni red i mir od kanabisa. Ova supstanca ima sasvim drugačije dejstvo - smiruje i spušta. Ne podstiče strasti kod ljudi, kao ove druge legalno dozvoljene supstance - objasnio je književnik, dodajući i da bi država imala koristi od legalizacije marihuane, jer bi pre svega postigla kontrolu kvaliteta na tržištu.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)