CINS: Kako je novac od kriminala u BiH završio u Srbiji

Zijad Turković i njegovi saradnici, kojima se trenutno sudi u Bosni i Hercegovini za brojna krivična dela, ukrali su na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu skoro 1,3 miliona evra, a skoro milion pripalo je srpskim državljanima čiji su nadimci Batica i Miki

Za organizaciju pljačke skoro milion evra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo pre šest godina optužen je Zijad Turković i njegovi saradnici, kojima se trenutno sudi na Sudu Bosne i Hercegovine (BiH). Osim toga, Tužilaštvo BiH ovu grupu tereti za pljačke, trgovinu drogama, iznude, pranje novca, višestruka ubistva i pokušaje ubistava, otkrivaju CIN i CINS (Centar za istraživačko novinarstvo).

Turković i njegovi saradnici su, prema navodima optužnice, od početka 2005. godine do septembra 2010. godine činili razna krivična dela, a osim Turkovića, na optuženičkoj klupi od državljana BiH su Milenko Lakić i Nijaz Zuban, Saša Stjepanović poreklom iz Hrvatske, dok su Muamer Zahitović, Hilmija Mašović i Fadil Aljović državljani Srbije.

Saučesnik Isljam Kalender, rodom iz Srbije, kojem je Turković venčani kum svedočenjem u korist Tužilaštva dobio je imunitet i status zaštićenog svedoka. Takođe, delovanje u ovoj kriminalnoj grupi priznao je i Sead Dumanjić, Bosanac, za šta je osuđen na pet godina zatvora.

Tužilaštvo tvrdi da su Turković i Kalender organizovali međunarodni promet opojnim drogama koje su preprodavali u BiH, regionu i zemljama Evrope. U prevozu im je, navodno, pomogao Stjepanović. Novinari Centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS) otkrivaju da je uvezena droga skrivana i mešana za dalju preprodaju u Kalenderovoj kući u Sarajevu, ali i u drugim stanovima koje je koristio Turković. Mešanje droge obavljao je Kalender sa Emirom Zekovićem, koji je nakon što je to pred sudom i priznao, dobio imunitet.

Dumanjić je na Sudu priznao učešće u nekim ubistvima, optužujući Turkovića za organizaciju. Uz Dumanjića krivicu su priznali i Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Danijel Paninčić i Hajrudin Memović. Turkovićeva odbrana je u završnim rečima navela da su za ova ubistva odgovorni Kalender i Dumanjić, jer su oni imali veći motiv da uklone ljude kojima su zapravo oni dugovali novac.

Tužilaštvo kao glavnog krivca vidi Turkoviću za kojeg traži 45 godina zatvora, a za ostale maksimalnu moguću kaznu za učinjena krivična dela. Sud BiH bi do kraja godine trebao izreći presudu.

(Telegraf / Izvor: CIN/ CINS)