Vojska Srbije se sprema za sajber ratovanje

- Mi smo predložili da za sajber bezbednost Srbije bude zaduženo Ministarstvo odbrane jer smo u našoj zemlji najdalje otišli u tome, već imamo tim za tu namenu - kaže pukovnik Ivan Vulić

Srbija je jedna od malobrojnih država u regionu koje, u vremenu kada je ratovanje u informatičkom prostoru uveliko postalo realnost, nemaju strategiju sajber bezbednosti. Napadi na državne informacione sisteme i upadi u njih mogu naneti veliku štetu privredi i sistemu bezbednosti, o špijunaži da se i ne govori. U vremenu kada su građani svakodnevno upućeni na brojne kompjuterske baze podataka i kada je internet dostupan preko mobilnih telefona, sabotiranjem ovih sistema, i ne samo time, može biti ugroženo i stanovništvo.

Prilikom nedavne posete parlamentarnog Odbora za kontrolu službi bezbednosti kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka u Beogradu, konstatovano je da je neophodno da se "u što kraćem roku” izradi strategija sajber bezbednosti, između ostalog imajući u vidu značaj ovog pitanja u procesu pregovora s Evropskom unijom.

- Strategija sajber bezbednosti mora jasno da definiše koja je to kritična infrastruktura koja se štiti od sajber napada, koje državne institucije su zadužene za to, kako će obaviti taj zadatak i šta će u tu svrhu koristiti – kaže pukovnik doc. dr Ivan Vulić iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika. rs)