SVE O ZIMSKIM GUMAMA: Kad morate da ih vozite i koliko koštaju

Polovne gume koštaju od 20 do 50 evra, pa će vas komplet stajati u proseku od 80 do 200 evra. Njihova zamena i balansiranje košta oko 500 dinara. Kazna za one koji ne koriste zimsku opremu je od 3.000 do 5.000 dinara

Od danas pa do 1. aprila vozači će morati na svim točkovima putničkih vozila da imaju zimske gume ukoliko voze po kolovozu na kojem su sneg, led ili poledica.

Kad nema snega i leda, zimske gume možete, ali i ne morate da imate. Međutim, u vašem prtljažniku mesta ćete morati da nađete za zimsku opremu.

Polovne gume koštaju od 20 do 50 evra, pa će vas komplet stajati u proseku od 80 do 200 evra. Cena varira koliko zbog proizvođača, toliko i zbog veličine gume i dubine šare.

- I dalje vlada veliko interesovanje za polovne gume, prodamo mnogo više polovnih nego novih. Ljudi gledaju da uštede na čemu god mogu, čak pitaju mogu li to da plate na rate. Mnogi vulkanizeri obavljaju besplatno balansiranje ukoliko kupci pazare polovne gume kod njih - kaže Nikola Vukotić iz servisa guma "Pavlović".

Savet za one koji nemaju iskustva s kupovinom guma je da prate šta piše na deklaraciji. Gume za zimsku sezonu obeležene su slovima M+S (mud and snow - blato i sneg), a često se događa i da mnogi proizvođači na njih stavljaju i sliku pahuljice.

Informacije koje kupci dobijaju na ovim novim EU deklaracijama su o potrošnji goriva, nivou spoljne buke i sposobnosti kočenja na mokrom putu. Pneumatici su na taj način svrstani u kategorije od A do G, pri čemu je A najbolja, koja označava najveću iskoristivost goriva, kao i najkraći put kočenja.

Kada je reč o nivou spoljne buke koju automobil proizvodi, ona se meri u decibelima. U ovom slučaju postoje tri kategorije: jedan talas označava tihu, dok su tri talasa oznaka za bučniju gumu.

(M. Stojanović)