SRBIJA SVETSKI CENTAR HRIŠĆANSTVA: Vrhovni pravoslavni poglavari stigli u BG! (FOTO)

Proslavi 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu prisustvovaće sedam pravoslavnih poglavara, među kojima su vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril

Proslavi 1700. godišnjice Milanskog edikta, koja se u nedelju održava u Nišu, prisustvovaće sedam pravoslavnih poglavara, među kojima su vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Patrijarh Irinej dočekao je na aerodromu i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila i izrazio veliko poštovanje povodom njegovog prisustva ovako velikom događaju.

- Ovo je prilika da posetite svoj narod, jer mi braću Ruse smatramo za svoj narod, u nama je ista slovenska krv. Proslava će se održati u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, koji je najzaslužniji za izdavanje dokumenta Milanski edikt - rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh ruski Kiril izrazio je veliku radost i zadovoljstvo što će prisustvovati ovom događaju koji je, prema njegovim rečima, jedan od najbitnijih.

- Želimo da se ovde osećate kao u vašem domu. Dolazite sa jednim važnim zadatkom, da date svoj vaseljenski pečat na proslavi povodom 1.700 godina od Milanskog edikta i da doprinesete našem jedinstvu u pravoslavnoj crkvi i približavanju drugih predstavnika hrišćanstva - rekao je patrijarh srpski Irinej.

Vaseljenski patrijarh se zahvalio na toploj dobrodošlici i toplim rečima poštovanja koje mu je uputio srpski patrijarh Irinej.

(Telegraf.rs / Tanjug)