ADVOKATI: Ispitati Ratka Mladića za Topčider!

Porodice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića položile su vence u kasarni “Karaš” na Topčideru, na devetu godišnjicu od njihovog ubistva i zatražile od nadležnih da se konačno utvrdi istina o tom događaju

Porodice ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića položile su vence u kasarni “Karaš” na Topčideru, na devetu godišnjicu od njihovog ubistva i zatražile od nadležnih da se konačno utvrdi istina o tom događaju.

Porodice gardista najavile su da će tražiti prijem kod prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikole Selakovića, kao i da će se žaliti Evropskom sudu u Strazburu.

- Novi Krivični zakonik omogućava da se sporovodi istraga protiv NN lica zbog krivičnog dela ubistva, dok ranija zakonska rešenja nisu dozvoljavala da se sprovodi istraga, već samo pojedine istražne radnje. Smatramo da su se konačno stekli uslovi da se rasvetli slučaj ubistva pod uslovom da postoji politička volja - rekao je pravni zastupnik porodica Pregrad Savić.

Prema navodima anonimnih pisama koja su 2012. godine poslata roditeljima nastradalih, ubistvo gardista dovodi se u vezu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem.

Kako je istakla Olgica Batić, pravni zasupnik porodica ubijenih gardista, nastaviće da se zalažu da se sasluša Mladić.

- Istraga traje već devet godina, a istražni postupak i dalje nije završen. Mi ćemo nastaviti da insistiramo da se sasluša Ratko Mladić. Više javno tužilaštvo je postupilo po našem predlogu i uputilo Haškom tribunalu zahtev da se Mladić sasluša kao svedok u slučaju Topčider. Međutim, da bi uopšte do toga došlo potrebno je da Ministarstvo pravde Srbije obrati Ministarstvu pravde Holandije – istakla je Batić.

Poslednji koraci su podnošenje optužnog predloga protiv Vuka Tufegdžića, koji je svojevremeno u izjavi “Danasu” ocenio da je prošlo previše vremena da bi slučaj nastradalih gardista i dalje bio otvoren ali i izrazio spremnost da kaže sve što zna.

- Vojni sud i ja smo na tom predmetu radili dva meseca i nalazi su takvi kakvi su. Nemam ništa protiv što porodice stradalih zahtevaju sprovođenje istrage protiv sudija i veštaka. Naprotiv, zalažem se za to - rekao je tada Tufegdžić.

(M. Stojanović)