Vartolomej: Ratni sukobi nisu verska dužnost!

U besedi posle Svete arhijerejske liturgije, kojoj je načalstvovao, vaseljenski patrijarh je rekao da je dužnost i obaveza pravoslavnih "da ponovo ispitamo sebe, svoje svedočenje, svoju čežnju i svoju vernost sili Krsta"

Vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Irinej rekli su danas da je Milanski edikt, od čijeg je donošenja obeleženo 17 vekova u Nišu, predstavljao prekretnicu u istoriji čovečanstva, hrišćanstva, čoveka i života.

Srpski patrijarh, najavljujući besedu Vartolomeja, kazao da je taj događaj promenio lice sveta i podelio ga na dve ere, onu pagansku i onu hrišćansku.

U besedi posle Svete arhijerejske liturgije, kojoj je načalstvovao, vaseljenski patrijarh je rekao da je dužnost i obaveza pravoslavnih "da ponovo ispitamo sebe, svoje svedočenje, svoju čežnju i svoju vernost sili Krsta".

Vartolomej je, podsećajući na progone hrišćana, zapitao zar se i danas ne dešavaju progoni i naveo primere Nigerije, Egipta, Sirije, Iraka i drugih mesta pod Suncem, pomenivši i stradanje "ohridrskog brata Jovana".

- Prvenstvo ima mirno sapostojanje ljudi. Nije dozvoljeno da se neguje verski fanatizam koji je naneo veliko zlo u prošlosti, ali ih nanosi i danas, pa je potrebno na delu proklamovati da ratni sukobi nisu verska dužnost, da ravnodušnost koja ih prati takođe nije dozvoljena. Postoje mirni načini rešavanja međuljudskih razlika i da oni koji tvrde suprotno, ne izražavaju pravu volju Božju - poručio je vaseljenski patrijarh.

Svečanost je završena podelom Ordena Svetog cara Konstantina poglavarima i crkvenim velikodostojnicima, predstavnicima države, ambasadorima u Srbiji, predstavnicmima crkvenih udruženja, kao i pojedincima koji su doprineli obeležavanju 17 vekova Milanskog edikta.

(Telegraf.rs / Tanjug)