DA LI SU SE USREĆILI: Pre 22. godine Hrvatska se otcepila od SFRJ (FOTO)

Hrvatski sabor je 8. oktobra 1991. godine jednoglasno doneo Odluku o raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država

Hrvatska obeležava Dan nezavisnosti, 22. godine od kada je Sabor odlučio da prekine sve veze sa nekadašnjom Jugoslavijom. Hrvatska se odlukom da bude nezavisna država odrekla legitimiteta i legaliteta svih tela bivše jugoslovenske države i time potvrdila da ne priznaje važećim nijedan pravni akt bilo kog tela koje nastupa u ime SFRJ.

U Odluci o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ stoji i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, i da je spremna da sa onim republikama sa kojima nije u oružanom sukobu, uspostavi, održava i razvija prijateljske, političke, privredne, kulturne i druge odnose.

Incidenti skidanja dvojezičnih tabli u Vukovaru, i protesta protiv istih, su svakodnevnica u ovom gradu već više od mesec dana. Povodom nasilničkih akata u vezi sa ćirilićnim natpisima u Vukovaru, bečki dnevnik "Standard" je ocenio da se hrvatsko društvo i dalje mentalno nalazi u ratu i da je čitava bura zapravo unutrašnji, politički fijasko dalekosežnih posledica.

(Telegraf.rs)