Tuže direktore jer ne uvode bosanski jezik

Bošnjačko nacionalno veće tuži direktore škola koji ne uvode bosanski jezik, iako je odluka države Srbije da se nastava odvija na srpskom

Spisak direktora škola i drugih prosvetara u Raškom okrugu protiv kojih je Bošnjačko nacionalno veće podiglo krivične prijave jer nisu uveli nastavu na bosanskom sve je duži, pišu "Večernje novosti".

Bez obzira na to što je država u poslednji čas donela odluku da nema uslova za uvođenje bosanskog u redovnu nastavu, BNV odučilo je da tuži sve one koji ne učestvuju u projektu uvođenja ovog jezika u učionice osnovnih i srednjih škola.

Poslednji na listi tuženih je Edin Dugopoljac, direktor OŠ "Stefan Nemanja" u Novom Pazaru. Na teret mu stavljaju da je u periodu od 2. septembra do 3. oktobra uskratio učenicima pravo da uče na maternjem jeziku i tako zloupotrebio svoj položaj. Pre njega, ista tužba podignuta je protiv direktora gimnazija u Novom Pazaru, Prijepolju i Sjenici, ali i protiv nadležnih u školskim upravama u Kraljevu i Užicu, kao i protiv šefa Grupe za stručno-pedagoški nadzor u Novom Pazaru.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)