OBAMA: Republikanci nas vode u recesiju

Obama je pozvao republikance da izglasaju budžet, zbog čega je došlo do finansijske blokade vlade, i poručio im da nemaju više opravdanja da to ne urade, a čak 70 odsto Amerikanaca je na predsednikovoj strani

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da republikanci prete da izazovu recesiju i novu ekonomsku krizu time što zbog protivljenja finansiranju zakona o zdravstvenom osiguranju, Obamaker, blokiraju usvajanje budžeta.

Obama je u obraćanju novinarima u Beloj kući utorak potvrdio da je razgovorao sa prvim čovekom republikanaca u Kongresu Džonom Bejnerom, pozvavši predstavnike njegove stranke da izglasaju budžet bez uslovljavanja.

- Ne možete da kažete ''u slučaju da mi ne date ono što su birači odbili na prošlim izborima, ja ću dovesti zemlju u recesiju"- kazao je Obama aludirajući na ponašanje republikanaca.

Prema najnovijoj anketi "Ej-bi-si njuza" i "Vašington posta", čak 70 odsto Amerikanaca smatra da republikanci nisu u pravu kada je u pitanju budžetska kriza, što je za sedam odsto više nego prošle nedelje. Istovremeno, Obama je dostigao većinu od 51 odsto, onih koji ne podržavaju njegov rad.

(Telegraf.rs / Tanjug)