Prodavac mu umesto aronije prodao otrovne bobice!

Svrljižanina je prodavac na kvantaškoj pijaci u Nišu uveravao da je aronija sa njegove plantaže, ali se ispostavilo da su u pitanju otrovne bobice

Nenad Milojević iz Svrljiga je na kvantaškoj pijaci u Nišu, misleći da kupuje lekovitu biljku aroniju, za 250 dinara po kilogramu kupio otrovne bobice, u narodu poznate kao kokošje grožđe.

Ovaj Svrljižanin, koji je lažnu aroniju pre nekoliko dana kupio u nameri da od nje napravi sok za svog sina, kaže da ga je prodavac uveravao da su to plodovi s njegove plantaže. Tek su njegovi ukućani, koji su bolji poznavaoci bilja, posumnjali da je reč o jako otrovnim bobicama.

- "Solanum nigrum" je jednogodišnja zeljasta biljka, ima uspravno stablo i može da naraste do 60 centimetara. Veoma je otrovna i sadrži brojne alkaloide. Listovi su izduženi i trouglastog oblika, a plodovi su bobice crne boje, sakupljeni u cvasti. Iako podsećaju na aroniju, dobri poznavaoci biljaka će svakako uočiti razliku između plodova aronije i ovih otrovnih bobica. Međutim, aronija nije česta biljka u našim krajevima, pa bi tako većina kupaca mogla lako da nasedne na ovu prevaru - potvrdio je sumnje ukućana nastavnik biologije iz svrljiške Osnovne škole "Dobrila Stambolić".

Na tezgama kvantaške pijace danas nije bilo aronije. Nekoliko prodavaca na ovoj pijaci reklo je da nije upoznato sa ovim slučajem i da ne znaju ni da li je tu iko ranije prodavao ovu biljku.

(Telegraf / Izvor: juznevesti.com)