ČEDOMORSTVO, NOVI SRPSKI FENOMEN: Od početka 2013. ubijeno sedam beba!

Kao najčešće razloge za ovaj zločin psiholozi navode takozvanu postporođajnu depresiju, ali uzroci mogu biti i ekonomske i socijalne prirode. Kazna predviđena za čedomorstvo iznosi od šest meseci do pet godina zatvora

Od početka godine mediji su zabeležili sedam slučajeva čedomorstva koja su se događala kako u ruralnijim sredinama, ali i u razvijenim gradovima. Poslednji zločini zabeleženi su u Subotici i Novom Sadu, a najčešći uzrok koji se krije iza ovog čina je takozvana postporođajna depresija.

Čedomorstvo predstavlja ubistvo tek rođenog deteta ili bebe stare nekoliko nedelja, a počinilac je uvek majka. Kako navodi psiholog − sudski veštak Ana Najman, uzroci čedomorstva mogu biti različiti.

- Jedan od razloga je takozvana postporođajna depresija ili postporođajna psihoza koja je najčešće privremenog karaktera i povezana je sa samim činom porođaja i raznim promenama telesne, hormonalne, biološke, psihološke i druge prirode kod same majke. Drugi uzroci mogu da budu socijalne prirode. Takvi slučajevi se najčešće događaju u siromašnijim i edukativno zapuštenijim sredinama, kada je taj čin povezan i s nemogućnošću da se prihvati to novorođenče, a isto tako i s ekonomskom nemogućnošću da se izdržava takvo dete. Veoma često susreće se čin čedomorstva i kod majki koje imaju recimo više dece - kaže Najman.

On objašnjava i da takve žene često imaju psihološke blokade koje ih sprečavaju da se odluče na abortus, poput straha da će ih roditelji odbaciti ili naterati da rode, kada one to ne žele.

Majka dete može da ubije i u činu "milosrđa" kada misli da spasava dete od okrutnog sveta, a u tim slučajevima često i sama izvrši samoubistvo. Takođe, nekada su majke ubijale prekobrojnu decu, decu koja su bila "pogrešnog" pola, bolesnu decu ili onu koja su bila rezultat neverstva.

(M. Stojanović)