AFERA ŠIPAD: Kako su rasprodate prostorije u Beogradu

U Ulici Mihaila Pupina na broju 117 na Novom Beogradu nalazi se poslovni prostor vredan 6 miliona evra. Svojim vlasništvom ga smatraju i bosanskohercegovačka firma "Šipad Komerc" i srpska firma "Melanesia", iza koje, navodno, stoji Filip Cepter

U Ulici Mihaila Pupina na broju 117 na Novom Beogradu nalazi se poslovni prostor vredan skoro šest miliona evra. Svojim vlasništvom ga smatraju i bosanskohercegovačka firma "Šipad Komerc" i srpska firma "Melanesia". Privredni sud u Beogradu će presuditi ko je u pravu.

Prema istraživanju novinara centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda (CIN/CINS), problem u vezi sa prostorom je nastao zbog ugovora o obnovi koji je direktor "Šipada" Hamza Kazazić pre 13 godina potpisao sa nemačkim biznismenom Berndom Šmicom. Ugovor se odnosio na obnovu i izgradnju tih objekata, a Šmic ga je prikazivao kao kupoprodajni.

"Šipad Komerc", preduzeće za trgovinu proizvodima od drveta i preradu drveta iz Bosne i Hercegovine (BiH), je pre rata u Srbiji imao 52 nekretnine. Saloni za namještaj, stovarišta za građevinski materijal, skladišta i kancelarijski prostori ukupne površine oko 50.000 metara kvadratnih bili su vredni oko 87,2 miliona maraka.

Kazazić kaže da je vrednost nekretnina opadala godinama, jer ih Šipad tokom rata 90-tih godina nije mogao da koristi niti da vodi računa o njima. Objasnio je novinarima da je hteo da speči propadanje tih nekretnina, pa je u septembru 2000. godine potpisao Ugovor o zajedničkoj izgradnji i sanaciji objekata. Kaže da je ugovor sa Šmicom potpisao preko posrednika Kabaša Krasnićija, bosanskohercegovačkog biznismena kosovskog porekla.

Za imovinu "Šipad Komerca" u Srbiji nadležna je Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo. Međutim, u Agenciji kažu da nemaju dovoljno informacija o tome. Direktor Agencije Sead Kamarašević kaže da vraćanje imovine iz drugih država teško ide te da još uvijek nije u potpunosti utvrđeno o kojoj se imovini radi.

Na pitanje da li znaju za prodaju "Šipadove" imovine, Kamarašević je odgovorio:

- Za Šipad se spominje nekakav Nemac, spominje se Kabaš Krasnići, ljudi koji nisu tu. (...) Mi ne znamo ni koje su prostorije prodate, to sve moramo da utvrdimo - kaže Kamarašević.

Kazazić kaže da Šmica nije ni video prilikom sklapanja ugovora, nego da je sve dogovorio direktno sa Krasnićijem. Međutim, ime Krasnići se nigde ne pojavljuje u dokumentaciji. U Ugovoru je navedeno da Šmic može da ovlasti nekog drugog da u njegovo ime prodaje nekretnine, zbog čega Kazazić sumnja da iza prodaje objekta u Srbiji stoji Krasnići.

Krasnići je nedostupan za razgovor s novinarima. Prema podacima do kojih je došao CIN/CINS, za njim je u Nemačkoj 2002. godine raspisana poternica zbog prevare.

Šipad Komerc je osnovan 1976. godine unutar "Šipad grupe", kao trgovačka kompanija za unutrašnji promet proizvodima od drveta. Nakon prve transformacije vlasništva 1991. godine, "Šipad Komerc" je registrovan kao deoničarsko društvo. Firma je privatizovana kroz javnu prodaju deonica 2001. godine. Osim za nekretninu u Novom Beogradu, sudski sporovi se vode i za neke druge nekretnine koje "Šipad" ima u Srbiji.

(Telegraf.rs/ Izvor: www.cin.ba)