TELEGRAF NA OKTOBARSKOM SALONU: Pogledajte ekscentrični performans Aleksis O' Hare (FOTO)

Nekoliko stotina Beograđana prisustvovalo je inventivnom performansu kanadske umetnice Aleksis O'Hare kojim je svečano otvoren 54. Oktobarski salon, koji će trajati do 17. oktobra

Deset minuta pre svečanog otvaranja 54. Oktobarskog salona gužva u Masarikovoj.

Nekoliko stotina sugrađana tiska se na raskrsnici ispred zgrade Cepter Expo (poznatije kao bivši Kluz) ne bi li ušli prvi. Ne promiče nam da se dva-tri umetnika provlače "preko reda" u zgradu, koju pod ključem drže vratari. Pale se prve ulične svetiljke, i pomalo pompezno otvaraju ulazna vrata. Tačno je 19.00 časova i fešta, čini se, može da počne!

Po ulasku, iza nas čuje se komentar:"Došao je i Cile Marinković! Kažu da će otvaranje ove godine biti veličanstvenije od prošlogodišnjeg".

Dokaz je odmah ispred nas − na zidu je velikim slovima ispisan moto ovogodišnjeg Salona: "Niko ne pripada tu više nego ti" (prema motivima knjige Mirande Džulaj).

Sledeća stanica: Žurka u Kulturnom centru Beograda. Sada i zvanično možemo da ponovimo O’Harine reči: "54. Oktobarski salon je otvoren". Mi mu se vraćamo već sutra, i svako veče do zatvaranja 17. oktobra, pa ko izdrži, pričaće.

(Katarina Vuković)