JOSIPOVIĆ: Skidanje ćiriličnih tabli je sramota

- Svi snosimo odgovornost i ne smemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspehu Hrvatske - poručio je predsednik Hrvatske

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je sve što se događa u Hrvatskoj poslednjih dana vezano za skidanje ploča s dvojezičnim natpisima neprihvatljivo i "sramota za sve" i ponovo pozvao vladu, opoziciju i branitelje da brane dostojanstvo Hrvatske kao evropske zemlje kako se "priča o ćirilici ne bi pretvorila u priču o neuspehu Hrvatske".

- Danas Vukovar, juče Udbina, sutra nešto drugo - ploče, natpisi, spomenici. Šta je sledeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena? - pita se Josipović u razgovoru s novinarima u svojoj kancelariji u okviru tradicionalne "Kafe sa građanima", komentarišući problema postavljanja tabli s dvojezičnim natpisima koje su nakon Vukovara skinute i u Udbini, a danas i u Vojniću.

Šef države je podsetio da uskoro dolazi u Srbiju, gde će razgovarati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i posetiti pripadnike hrvatske nacionalne manjine, prenosi agencija Hina.

- Sviraće se hrvatska himna, vijoriti hrvatska zastava i opet će me nakon svega toga strani državnici pitati kakva ste vi to država u kojoj se događa ovo što sada gledamo - rekao je Josipović.

Srpske organizacije u Hrvatskoj izrazile su juče najdublju zabrinutost zbog nastavka uništavanja dvojezičnih natpisa, poručivši da za Srbe u Hrvatskoj nije sloboda ako im se oduzima pravo na pismo i ako se ćirilica proglašava agresorskom i zločinačkom.

(Telegraf.rs / Tanjug)