Uvoz GM semena odneo bi 500 miliona evra

- Treba računati na posledice gašenja naše semenske industrije i gubitka tržišta za plasman naše semenske robe i sadnica na tržištima drugih zemalja - tvrdi Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije

Srbija bi, ukoliko bi usvojila nov zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO) i dozvolila uvoz takvog semena, godišnje beležila gubitke od bar pola milijarde evra, upozorio je Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije.

- Gubici u tom iznosu beležili bi se samo po osnovu pet poljoprivrednih proizvoda - kukuruza, soje, uljane repice, krompira i paradajza, kao i razlika u ceni između genetski modifikovanih proizvoda i onih koji to nisu - kazao je Ševarlić Tanjugu.

On je kao primer naveo da tona GM soje košta 90 evra, dok za istu količinu soje koja nije genetski modifikovana, a dominantna je u našoj proizvodnji, treba izdvojiti 120 evra. Takođe, treba računati i na posledice gašenja naše semenske industrije, koja je najprofitabilniji deo našeg agrobiznisa, i gubitka tržišta za plasman naše semenske robe i sadnica na tržištima drugih zemalja, podvukao je Ševarlić.

(Telegraf / Izvor: Kurir-info.rs)