BANJALUKA: Svaki treći testirani nije biološki otac!

Rezultati analiza koje se rade u Banjaluci ne odskaču od proseka u okruženju, odnosno u proseku od 25 do 30 odsto slučajeva iz takozvane rizične grupe bude utvrdjeno da se ne radi o biološkom ocu deteta

Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci u poslednje tri godine, od kada je počeo s radom, podneto je na stotine zahteva za utvrdjivanje očinstva, a u gotovo svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu deteta.

Kako su preneli banjalučki mediji, direktor ovog Zavoda Željko Karan rekao je da se u banjalučkoj DNK laboratoriji testovi na očinstvo mogu raditi na osnovu sudskog zahteva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtev.

On tvrdi da su postale apsurdnije situacije u kojima se analiza radi na privatni zahtev, navodeći da se u laboratoriju donose četkice za zube deteta ili pramen kose, te da ih neretko posećuju i bake dece koje sumnjaju da su im sinovi prevareni.

Na nalaz se čeka od tri do pet dana, a cena DNK analize je 250 konvertibilnih maraka (oko 130 evra) po uzorku.

Za utvrđivanje kompletnog očinstva, kad se analiziraju uzorci majke, ispitivanog deteta i pretpostavljenog biološkog oca cena je 750 KM (oko 330 evra).

(Telegraf.rs / Beta)