Biskup spucao 31 milion evra za gradnju biskupije!

Nemački biskup Franc Peter Tebarc van Elst gradi svoj stan za 2,9 miliona evra i oprema ga sa 480.000 evra, dok katolički vernici napuštaju njegovu biskupiju

Biskup katoličke crkve u Limburgu Franc-Peter Tebarc van Elst, koji se zbog luksuznog života u stanu od blizu tri miliona evra i suludog trošenja para, ali i netačnih izjava našao na udaru javnosti, čeka u Vatikanu na prijem kod pape, kako bi mu objasnio svoje muke i svoju sudbinu u njegove ruke stavio, dok za to vreme njegovu biskupiju napuštaju razočarani vernici.

- Ovakav jedan talas (napuštanja crkve) mi nismo doživeli, citira danas list "Frankfurter noje prese" Ridingera Ešhofena iz Administratovnog suda Limburga gde, kažu, postoje redovi za ispis iz crkve. Samo u ponedeljak je 29 vernika napustilo crkvu, u prošli petak 18, u četvrtak 19, a u sredu 12 vernika, prenose mediji, dok Ešhofen kaže da u normalnim uslovima oni u proseku svaki drugi dan registruju odlazak jednog nezadovoljnog katolika.

U biskupiji "luksuznog biskupa" živi oko 650.000 katolika, a prema inoformacijama magazina "Špigel", napuštanje crkve počelo je i pre prošlonedeljnog saznanja o njegovim navikama za uživanje, odnosno, od njegovog dolaska na čelo biskupije 2008. godine. Od tada pa do kraja prošle godine crkvu je naustilo 25.000 katolika, tako da je broj onih koji su napustili crkvu u Administrativnom sudu lane bio duplo veći nego 2004. godine, kada Tebarc van Elst još nije bio imenovan za limburškog biskupa, pokazuje statistika.

Biskup svoju poziciju objašnjava time, kažu njegovi bliski saradnici, da novac nije proneverio, već da je sve to ostalo u Limburgu, a pošto to odgovara statutu biskupije, onda Teberc van Elst i ne vidi razlog da ponudi svoju ostavku, prenose mediji.

(Telegraf.rs / Tanjug)