Pogledajte najbolja mesta za ljubljenje u Srbiji (FOTO)

Mesta za ljubljenje nastajaće i dalje, kako bi ih videlo što više ljudi i inspirisalo ih da na kritički način posmatraju grad i svet u kome žive, kaže Tim Mesta za ljubljenje

Za stvaranje Mesta za ljubljenje u Beogradu odgovorna je grupa studenata Fakulteta za medije i komunikacije: Sanja Seliškar, Anđela Čeh, Nikola Herman i Petar Đošev.

-U dominantnom političkom diskursu se često može čuti metafora o "četiri zida", te smo zato rešili da podignemo javna četiri zida baš na beogradskim ulicama, time preispitujući odnos i jasnu granicu između privatnog i javnog. To su ulice koje obeležavamo svakodnevnim kretanjem i postupcima; ulice pripadaju baš svakom pojedincu i svakoj pojedinki - oni u njih unose deo sebe i čine ih živima. Te ulice su počele da odišu nasiljem, netrpeljivošću, diskriminacijom. Zbog toga smo simbolički nacrtali upravo ta četiri zida, označavajući javna mesta na kojima se brišu sve granice izazvane nacionalnim, etničkim, kulturnim, rasnim, starosnim, rodnim, seksualnim ili bilo kojim drugim stereotipima - kaže Tim Mesta za ljubljenje.

Printskrin: Facebook/Mesta za ljubljenje

Budućnost rada vide u činjenici da su do sada svakom akcijom izazivali određene reakcije, bilo da su one pozitivne ili ne.

- Akcija može da nastavi da postoji u svom izvornom obliku, može da evoluira ili se ugasi, a za sobom ostavi inspiraciju za neki novi poduhvat, sa čime se slažemo sve dok poziva na nenasilni dijalog i ponovno promišljenje dominantnih normi. Smatramo da svako postavljanje različitih pitanja, iniciranje dijaloga i virtuelnih i vanvirutelnih debata otvara prostor za razmenu mišljenja, postavljanje novih pitanja i učenja o prepozavanju i prihvatanju razlika, koje mogu da odvedu do spoznanja kako možemo da živimo zajedno - objašnjava ekipa odgovorna za akciju.

Gde su Mesta za ljubljenje u Beogradu, možete videti na priloženoj Gugl mapi.

(A. B.)