ŠTA KRIJE TITOVA ZAOSTAVŠTINA: Dugo čuvane stvari ugledale svetlost dana

Stvari koje se vode kao zaostavština Josipa Broza Tita konačno su ugledale svetlost dana. Depozit pod brojem 555 otvorila tročlana komisija generalnog sekretarijata predsednika Srbije

Dugo čuvane stvari koje se vode kao zaostavština Josipa Broza Tita ugledale su svetlost dana. Tročlana komisija generalnog sekretarijata predsednika Srbije otvorila je depozit 555 i sačinila zapisnik o deponovanim stvarima. Imovinu je posle njegove smrti popisala državno-partijska komisija. Upućeni kažu da su tada napravljena četiri spiska. U tri je država odredila ko će šta naslediti, a za četvrti, u Narodnoj banci, nije se znalo do pre dve godine. Na tom spisku veći deo čini imovina koja pripada porodici Karađorđević, saznaje RTS.

Zlatne poluge, satovi, prstenje sa inicijalima, grbovi, insignije, drago kamenje nalaze se u 11 otvorenih vreća. Pored komisije, džakove sa imovinom pregledao je i sudski veštak. Sve je dokumentovao fotografijama. Na sudu je da sada utvrdi kome pripada imovina 33 godine čuvana u depou Narodne banke.

Savetnik predsednika Srbije i predsednik komisije Oliver Antić kaže da izgleda da među tim stvarima nema ničega što pripada Titu. Moguće da su u pitanju jedna ili dve stvari zato što odgovara jednom kasnijem periodu. To će sud da utvrdi definitivno. Sve ostalo 99,9 odsto upućuje na Karađorđeviće, tvrdi Antić.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)