PISMEN NAROD ČITA, A NEPISMEN SLUŠA: Ršumović otvorio 58. Sajam knjiga!

Kao što nalažu tradicija i zvanična ceremonija i otvaranje 58. međunarodnog beogradskog Sajma knjiga najavile su fanfare a zatim su se posle scenskog spektakla "Fuga za Crnjanskog" brojnim gostima u Hali 1 obratili pisci: u ime Poljske, zemlje počasnog gosta, Olga Tokarčuk, a čast da zvaničo otvori Sajam knjiga pripala je Ljubivoju Ršumoviću

Foto: Tanjug/Nenad Milošević

"Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvnona i praporci"!

Kao što nalažu tradicija i zvanična ceremonija i otvaranje 58. međunarodnog beogradskog Sajma knjiga najavile su fanfare, a zatim su se posle scenskog spektakla "Fuga za Crnjanskog" brojnim gostima u Hali 1 obratili pisci: u ime Poljske, zemlje počasnog gosta, Olga Tokarčuk, a čast da zvaničo otvori Sajam knjiga pripala je Ljubivoju Ršumoviću.

Među mnogobrojnom publikom bili su predstavnici diplomatskog kora i premijer Ivica Dačić.

Tokarčukova je na kraju poručila svima onima koji "prođu pokraj deteta koje čita, da imaji na umu: čitanje je sveto stanje, a dete koje čita nikad ne treba ometati". Inače, nakon što su fanfare označile početak svečanog otvaranja, glumica Dušanka Stojanović, kao i 6 mladih glumaca Studija Labaratorije za izvođačke umetnosti FDU, bili su na sceni dok se Halom razlegao glas Crnjanskog koji recituje prvu strofu poeme "Lament nad Beogradom". Svaku neparnu strofu poeme izgovarao je sa zvučnika Crnjanski, a svaku parnu - šest mladih glumica i Stojanovićeva.

Ovim omažem Crnjanskom za koga je Andrić kazao "svi smo mi vremenom postali pisci, samo je Crnjanski pisac po rođenju" obeleženo je 120 godina od njegovog rođenja, koje proslavljamo ove godine, 26. oktobra.

Podsećamo vas na vodič kroz sajam knjiga, kako da pronađete izlagače, kakve su cene i prateći program.

(Telegraf.rs / Tanjug)