Atlas banka se vratila u Srbiju, kupila akcije Univerzal banke

Crnogorska Atlas grupa postala je vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke Beograd koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi

Crnogorska Atlas grupa postala je vlasnik 4,99 odsto akcija Univerzal banke Beograd koje je Atlas mont fond kupio na Beogradskoj berzi.

To je prvi korak u kojem Atlas grupa u saradnji sa srpskim privrednicima planira da stekne 30 procenata vlasništva u toj banci, uz saglasnost Narodne banke Srbije, navodi se u saopštenju.

Atlas grupa je vlasnik Atlas banke Podgorica, Invest banke Montenegro i Atlas banke Moskva, a akvizicijom u Srbiji proširuje regionalno učešće u bankarskom poslovanju.

Istaknuto je da je namera da se samostalno ili u saradnji sa inostranim partnerom, izvrši dokapitalizacija Univerzal banke, unapredi poslovanje kroz uvođenje savremenih bankarskih usluga poput e-komerca i m-bankinga, i na taj način stvore pretpostavke za jačanje prisustva na bankarskom tržištu Srbije.

Atlas grupa je bila prisutna u Srbiji kroz rad Atlas banke Beograd koja je osnovana 1995. godine, kao i vlasništvom u Centro banci. Atlas banka Beograd je 2006. prodata Pireus banci, dok je Marfin banka kupila udeo koji je Atlas grupa imala u Centro banci.

Podsetimo, o tome da Atlas banka planira da se vrati na srpsko tržište govorilo se još u aprilu. Tada je naime, bilo spekulacija da Atlas banka planira da preuzme neku od banaka na našem tržištu, a spekulisalo se i da bi u taj posao Atlas grupa najverovatnije ušla sa Arapima.

(Telegraf.rs / Beta)