ŠOKANTNO: Treći Rajh na papiru postoji, Nemačka okupirana 68 godina posle rata?! (FOTO)

Hitlerov naslednik Denic nikada nije svoja ovlašćenja legalno preneo na Saveznike i nikad s njima nije potpisao mir, zbog čega neki tvrde da pravno gledano Nemački Rajh postoji paralelno sa SR Nemačkom, samo je bez organizacije

Pitanje iz naslova mora zvučati bizarno. Na kraju krajeva, pričamo o državi koja je nekrunisani, omraženi ali i neporecivi kralj Evrope i prvi (među jednakima) lider Evropske unije.

Pitanje je bizarno i zato što se Drugi svetski rat završio pre 68 godina, zato što su rane zaceljene, gresi oprošteni (ali ne i zaboravljeni), a mir zavladao i izgradio novu Evropu, slobodniju i ekonomski blistaviju nego što je ikada bila, čak i u poređenju sa zlatnim dobom kolonijalnih imperija.

Pa ipak, ovo pitanje ima itekako smisla. Dozvolite nam da objasnimo.

TREĆI RAJH, NA PAPIRU, NIKADA NIJE UGAŠEN?

Ipak, priroda i pozadina prisustva stranih trupa u Nemačkoj je drugačija. Na izvestan način, ova zemlja koja praktično diktira tokove, stremljenja i politiku Evropske unije ima na svojoj teritoriji ostatke okupacionih vojski zemalja kojima sada de fakto (?!) vlada. Ni jedan strani vojnik ne podleže nemačkom civilnom, administrativnom i krivičnom zakonu, kao što se jasno navodi na vebsajtu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Razlika između perioda pre 1991. godine i posle je u tome što Savezna Republika Nemačka sada ima prava da otkaže stranim silama prisustvo na svom tlu i da zatraži njihovu evakuaciju u roku od dve godine.

Berlin nikada nije podneo takav zahtev. Veliko je pitanje kakva bi reakcija njihovih NATO saveznika bila kada bi to i uradili, i da li bi ona predstavljala odjek vapaja pokojne Margaret Tačer koja je decembra 1989. godine izgovorila onu čuvenu ali istovremeno i jezivo proročku rečenicu: "Nemce smo dva puta pobedili! A sad su se vratili!".

(V. V.)