Dokument kojim je počelo špijuniranje Angele Merkel

Dokument koji je bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden dostavio nedeljniku Špigel, dokazuje da je još 2002. počelo špjuniranje nemačke kancelarke Angele Merkel.

Čini se da špijunskoj aferi NSA nema kraja. Više od nedelju dana, aktuelna su pisanja svetskih medija o navodnom prisluškivanju mobilnog telefona nemačke kancelarke Angele Merkel, čime su diplomatski odnosi Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država zaoštreni.

Kako je preneo nemački nedeljnih Špigel, postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih deset godina.

To potvrđuje i dokument koji je Špigel zajedno sa ostalim dokaznim materijalima NSA dobio od bivšeg obaveštajca CIA Edvarda Snoudena, a potom ih prosledio nemačkoj vladi, čime je označen početak špijunske afere.

Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs navela je ranije da predsednik nije ništa znao o špijuniranju Merkelove.

Berlin je već zatražio od Vašingtona "kompletne informacije" o prisluškivanju i drugim oblicima praćenja komunikacija nemačke kancelarke.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)