Kako se Hruščov zaljubio u Jovanku Broz

Na izletu na ostrvu Brioni šef Kremlja je navodno bio opijen od topline noći i nekoliko čašica šljivovice, pa je pokušao da poljubi u usta atraktivnu drugaricu iz Jugoslavije, piše nemački Velt

Jovanka Broz očarala je vođu Sovjetskog Saveza Nikita Hruščova, prilikom njegove prve posete Jugoslaviji. Nemački list "Velt" piše da ga je opila svojom lepotom, pozivajući se na tekst objavljen u "Špiglu" 4. novembra 1977. godine.

"Velt" piše da je u političkom smislu je "zaista bila srećna okolnost za Jugoslaviju" što je 24-godišnju partizanku "impresivnog poprsja i lepog lica", Jovanku Broz, šef tajne policije doveo Titu doslovno pred nos.

- Bila je umetnica na diplomatskom parketu. Sa svojim glasnim smehom, masivnim proporcijama i punđom, koja je postala njen zaštitni znak, važila je za talentovanog ledolomca. Gostila je Fidela Kastra i Džona Kenedija, sprijateljila se sa Indirom Gandi i Muamerom al Gadafijem. Čak je i predsednik vlade Sovjetskog Saveza Nikita Hruškov, od koga su svi strepeli, bio oduševljen - navodi list.

"Insistiram na tome da se u naš novi ugovor o trgovini sa Jugoslavijom ubaci klauzula u kojoj će stajati: Ugovor nema nikakvu važnost ukoliko maršal Tito ne pristane da svoju suprugu zameni za suprugu Nikite Hruščova, člana predsedništva Vrhovnog Sovjeta Sovjetskog Saveza", navodi list.

(Telegraf.rs / Izvor: Welt.de)