GALBRAJT: Svi prisluškuju sve, i mene su Hrvati!

Bivši ambasador u Hrvatskoj tvrdi da je tokom celog mandata, od 1993. do 1998, znao je da ga prisluškuju i da je sa tim saznjanjem radio i živeo. Potvrdio je da NSA prikuplja podatke i sluša razgovore, ali je postavio pitanje koliko su zapravo svakodnevni razgovori zanimljivi

Prvi ambasador SAD u Zagrebu Piter Galbrajt tvrdi da su ga Hrvati špijunirali dok je bio na toj poziciji, kao i da "svi špijuniraju sve", a samo su, kako kaže, Amerikanci toliko neorganizovani i glomazni da je većina toga izašla na videlo.

Prema rečima Galbrajta, koji je sada senator države Vermont, više podataka ne znači da su oni i korisniji. Pita kako je moguće da američka NSA bude tako šlampava i tako važne podatke poveri, preko kooperanata, nekom 25-godišnjaku bez fakulteta, aludirajući, pritom, na Edvarda Snoudena.

- Kako sam znao da hrvatske službe slušaju šta govorim? Kunem vam se, znao sam. Pa ponekad bih ''podmetnuo'' neku informaciju, a ona bi onda, drugim kanalima, ponovno došla meni. A znao sam da sam je izgovorio samo taj jedan jedini put - kaže Galbrajt, ne želeći da iznosi detalje.

Tvrdi da je tokom celog mandata, od 1993. do 1998, znao je da ga prisluškuju i da je sa tim saznjanjem radio i živeo.

Ali, kaže, da je realnost u svetu, pogotovo politika, drugačija i da je to jednostavno tako.

- Vrlo poverljive informacije nećeš izreći preko telefona ili poslati mejlom. To nisu sigurni kanali komunikacije. Ili oči u oči ili sedi i napiši pismo - kaže Galbrajt i ironično dodaje da misli na onaj, kako kaže, papirnati relikt na koji se nalepi marka.

(Telegraf.rs / Tanjug)