Belgija dozvoljava deci pravo na eutanaziju?

Zagovornici uvođenja mogućnosti eutanazije za decu, uz pristanak roditelja, ističu da je neophodno dati porodicama i tu mogućnost u očajnički bolnim situacijama. Protivnici predloga, međutim, pitaju se da li su deca u stanju da razumno odlučuju o okončanju sopstvenog života

U Belgiji je eutanazija legalna za starije od 18 godina, a vlasti razmatraju da "ubistvo iz milosrđa" dozvole i deci, što do sada nije uradila nijedna zemlja.

Kako izveštava AP, isti predlog zakona predviđa i pravo na smrt odraslima koji su u ranoj fazi demencije.

Zagovornici uvođenja mogućnosti eutanazije za decu, uz pristanak roditelja, ističu da je neophodno dati porodicama i tu mogućnost u očajnički bolnim situacijama. Protivnici predloga, međutim, pitaju se da li su deca u stanju da razumno odlučuju o okončanju sopstvenog života.

Belgija je već u istoriji zabeležena kao "pionir eutanazije", pošto ju je legalizovala 2002. godine. U protekloj deceniji, broj slučajeva "ubistva iz milosrđa" skočio je sa 235 eutanazija 2003. godine do 1.432 lane.

Prošle godine u Belgiji je zabeleženo nekoliko slučaja ljudi koji nisu bili neizlečivo bolesni, ali su, ipak, izabrali eutanaziju - blizanci (43) koji su bili gluvi, a počeli su i da slepe, kao i pacijent čija operacija promene pola nije uspela.

Kako zaključuje AP, mnogi Belgijanci sada su zabrinuti da je zemlja "previše voljna" da dozvoli eutanaziju svojim građanima.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)