TABAKOVIĆ: Lažni menadžeri su krivi za propast srpske privrede!

- Menadžeri u kapitalizmu - oni podučavaju vladu riziku, inicijativi, a sebe isplaćuju kao da su vlasnici. Oni su ti koji znaju rizike i mogućnosti, aranžeri operacija, skretničari štednje - kaže guverner Narodne banke Srbije

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da apsolutno podržava da se u Srbiji ostvare tri ključna cilja koja je postavio vicepremijer Aleksandar Vučić, a to su "ekomonija, ekonomija i ekonomija"!

Tabaković u intervjuu za "Nedeljnik" kaže da Narodna banka Srbije mora da obezbedi stabilnost cena, ciljanu inflaciju i stabilnost finansijskog sistema kako bi se ostvarila ova tri ključna cilja.

- Ali moram i da vodim računa u okviru nadležnosti NBS o uravnoteženosti - skladu celine: banka, privreda, zaposlenost, javni dug, kreditni rejting, poslovni ambijent. Fiskalna konsolidacija, iako neophodna, nije dovoljna. Stabilne javne finansije su krov stabilnog sistema koji je temelj. Ali dok ne stvorimo stabilan temelj, zasnovan na proizvodnji i na stvarnim troškovima proizvodnje, ali i održivim socijalnim i ekološkim troškovima, moramo ozbiljno i s merljivim rezultatima da radimo na fiskalnoj konsolidaciji. Ostvarujući stabilnost inflacije na ciljanom nivou u srednjem i dugom roku, NBS otvara prostor za podizanje kredibiliteta monetarne politike. Dodatnim smirivanjem oscilacija kursa dinara stvaraju se uslovi za vraćanje poverenja u nacionalnu valutu - kaže Tabakovićeva.

(Telegraf.rs/ Izvor: Nedeljnik)

Teme