NA DANAŠNJI DAN: Rođena Milena Pavlović Barili

Najpoznatija srpska slikarka rođena u Požarevcu 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca Bruna Barilija. Najznačajniji deo njenog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, koju je napustila u rano proleće 1930

Na današnji dan pre 104 godine rođena je najveća srpska slikarka Milena Pavlović Barilli, udata Gosselin.

Milena je rođena u Požarevcu 5. novembra 1909. kao jedino dete Danice Pavlović Barili i italijanskog kompozitora, muzičkog kritičara, pesnika i putopisca Bruna Barilija. Slikarsko obrazovanje stekla je najpre u Umetničkoj školi u Beogradu (1922-1926), a kasnije je studirala u Minhenu (1926-1928).

Najznačajniji deo njenog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, koju je napustila u rano proleće 1930. Gotovo čitavu deceniju bila je vezana za zapadnoevropske umetničke metropole London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala s najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde, a uoči Drugog svetskog rata, u avgustu 1939, otputovala je u Njujork, gde je ostala do smrti u 36. godini 6. marta 1945.

 Modna revija Mileninih kreacija u Zagrebu

Dan nakon njenog rođenja u sklopu izložbe dela Milene Pavlović Barili u Zagrebu, sutra će se održati  modna revija haljina rađenih prema njenim kreacijama.

U galeriji “Klovićevi dvori” u Zagrebu, 6. novembra održaće se modna revija pod nazivom “15 haljina Milene Pavlović Barili”, prema kreacijama čuvene srpske slikarke, rodom iz Požarevca.

(M. B. / D. K.)